Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Медведев: Потвърдихме желанието за сътрудничество във всички сфери

Само при гаранции от ЕК, че няма да има пречки, проектът "Турски поток" ще се реализира и на европейска територия, твърди руският премиер

Медведев: Потвърдихме желанието за сътрудничество във всички сфери

Двамата премиери по време на брифинга. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев са потвърдили взаимното желание за това сътрудничеството да се развива във всички направления.

Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев по време на брифинг в Министерския съвет след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов.

Руският министър-председател е на двудневно официално посещение в България по покана на премиера Бойко Борисов. Дмитрий Медведев информира, че двете делегации много подробно са обсъдили двустранните отношения. Той изтъкна, че е много ползотворно възобновяването на работата на междуправителствената комисия и се надява този механизъм на работа да допринесе за развитието на двустранните отношения.

Анкета

Трябва ли да задълбочим икономическите и политическите връзки с Русия

Коментирай

Руският премиер посочи, че преди налагането на санкциите срещу Русия търговският оборот между двете страни е бил около 5 млрд. долара, докато сега е около 3 млрд. долара. "Очевидно, че това са загубени работни места и това навярно не е хубаво нито за България, нито за Русия", заяви Медведев. Той допълни, цитиран от БТА, че в момента търговските отношения между двете страни се намират в "сложно положение". Въпреки това Русия остава един от най-големите търговски партньори на България. Затова Медведев се надява търговският оборот да достигне поне нивото от 2012 г.

Медведев бе категоричен, че само ако има гаранции от Европейската комисия /ЕК/ за това, че няма да има пречки проектът "Турски поток" да се развива и в бъдеще, чак тогава този проект ще се реализира и на европейска територия.

Русия е готова да разгледа възможностите за строителството в АЕЦ "Белене", допълни руският премиер. Той изтъкна, че руската компания "Росатом" има голям опит в изграждането на подобни проекти дори на територията на Европейския съюз.

Руският премиер се надява да се развива сътрудничеството в хуманитарната сфера. Според Медведев е нужно да се разширят контактите в образованието, науката и изкуството. Той изтъкна, че двете страни са свързани и в много исторически събития. Медведев добави, че през изминалата година се е отбелязала 140-годишнината от Освобождението на България от Османско робство, а тази година се навършват 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни. Много добре се развиват и отношенията в туризма, допълни руският премиер. Той благодари за топлия прием и заяви, че се надява и бъдещите срещи да продължат да бъдат такива позитивни и откровени.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че срещата с руския премиер става в "едно изключително напрегнато за света време", защото надпреварата във въоръжението надминава времената от Студената война. "Никога светът не бил под подобна заплаха, както в момента", изтъкна Борисов. Затова той се надява здравият разум да надделее, защото "в тази ситуация един военен конфликт ще бъде пагубен за света". Затова България е готова да съдейства в това отношение.

Още по темата

Развитието на туристическите отношения ще бъде обсъдено детайлно утре, съобщи Борисов. Освен това той се надява да се засили и полицейското сътрудничество между двете страни. Говорено е и за засилване на взаимодействието между правоохранителните органи и максимален обмен на информация при необходимост.

По въпроса за взаимодействието в газовата сфера Борисов изтъкна, че България не иска нови количества газ. Той заяви, че в момента транзитът на газ към Турция, който преминава и през Украйна и България, е около 14-16 млрд. куб. метра. "В момента, в който "Турски поток" заработи, това количество газ през България ще спре да тече и българските тръби ще се изпразнят", заяви Борисов. По думите му България иска да запази да транзитира поне това количество природен газ. Освен това проектът "Южен поток" е бил планиран за транзит от 60 млрд.куб. метра газ годишно. Освен това България работи и за максимална възможност и за диверсификация.

По въпроса за АЕЦ "Белене" Борисов посочи, че след арбитража в Париж страната ни има два български реактора, които вече са платени. Той изтъкна, че търгът за строителството на този проект ще бъде максимално открит и честен. Борисов изтъкна, че и този проект е само в български интерес. Освен това България е останала от малкото страни, които защитава производството на електроенергия от въглищни централи. Но цената за емисиите постоянно расте и не е ясно докога ще продължава производството на ток от този вид централи.

Българският премиер благодари, че "Росатом" е удължил живота на действащите реактори в АЕЦ "Козлодуй", но следващото поколение няма да има тези 2 000 мегавата базова мощност. Затова, според Борисов, след 10-12 години на България може да се наложи да внася ток. В същото време България има два български реактора, подчерта още веднъж българският премиер. "Къде е грешката - да хвърлим 3 милиарда в река Дунав и следва да дадем 20 нови за други два реактора", попита Борисов. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
П. Ганев: Не е възможно въвеждането на единна европейска минимална заплата